1A D1 header.png 1Banner_opening 2019 2020.jpg banner-kromhouters-knhb.png header1.jpg header14.JPG header15.JPG header2.jpg header3.jpg header4.jpg header6.jpg
In de schijnwerpers Jan
18

In de schijnwerpers: Leon Rutjes

Nieuws afbeelding Actief op het veld of ….?
Ik probeer in ieder geval ritme op te doen met Trimhockey op de maandagavond om daarna door te kunnen stoten naar Heren 1. Trimhockey is overigens erg leuk om te doen, kom gerust eens een proeftraining meedraaien voor mensen die willen gaan hockeyen. Ieder niveau is van harte welkom!
Verder ben ik ook begeleider/ teammanager van JO16-1 en maak ik deel uit van de zaalcommissie.

Wat doe jij bij de Kromhouters en waarom heb je daarvoor gekozen, en hoeveel uur per week besteed jij hier ongeveer aan?
In 2008 ben ik in Passewaaij komen wonen vanuit Nijmegen en onze kinderen hockeyen  vanaf de beroemde Hockeyschool van De Kromhouters bij De Kromhouters. Zij zijn nu 12 en 14 jaar oud en hockeyen nog steeds met heel veel plezier. Mooi om te zien hoe zij en teamgenoten zich met de jaren ontwikkelen, zowel op individueel niveau als in teamverband. Als ouder maak ik dat dus van dichtbij mee. Bovendien vind ik het belangrijk dat je de club, daar waar mogelijk en nodig, helpt als vrijwilliger. Het is bekend dat een sportclub lastig draait zonder actieve vrijwilligers en op deze manier draag ik middels een aantal uur in de week graag mijn steentje bij.

Heb je nog ergens anders gehockeyd voordat je bij de Kromhouters kwam?
Van origine ben ik geen hockeyer. Ik heb t/m mijn 23ste redelijk hoog gevoetbald en ben op latere leeftijd gaan (trim)hockeyen.

Zijn er nog familieleden lid of op andere wijze actief?
Mijn dochter Elisa zit in MO14-1 en mijn zoon Elias in JO16-1.

Waar loop jij helemaal ‘warm’ voor?
Allereerst de wedstrijden van MO14-1 en JO16-1. Daarnaast ben ik ook graag van de partij tijdens een Super Sunday. Hier moet ik Thijs Leeman, die hierover melding heeft gemaakt in een eerdere editie van "In de Schijnwerpers”, gelijk geven. Een Texels Skuumkoppe en een schaaltje bruin fruit is dan fantastisch. Voor sporten in zijn algemeenheid en een bezoek aan een goede sauna en spa mag je mij altijd waker maken.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als Senior Adviseur voor een Advies- Bemiddelingsbureau in de zorg.

Van welk nummer (van welke artiest) word jij altijd helemaal vrolijk?
Ik hou van verschillende genres muziek en word vrolijk van "Probably me” in de uitvoering van Gregory Porter, "Sultans of Swing” van de Dire Straits en "Still D.R.E.” van Dr. Dre.
Het wordt hoog tijd dat er een feest komt bij De Kromhouters waar deze muziek ook wordt gedraaid.

Wat wens je de Kromhouters toe?
Dat het ledenaantal minimaal de 1.000 gaat passeren, met meer betrokken leden en een vernieuwd clubhuis.

Wat zou je willen veranderen?
Dat het aantal nieuwe, betrokken leden verder omhoog gaat. Zonder meer actieve leden wordt het steeds lastiger om de club goed te laten draaien. Daar maak ik mij soms best zorgen over.

Wie (of welke commissie) bij De Kromhouters wil jij een compliment geven, en waarom?
Dat zijn er best veel, maar ik noem de mannen die JO16-1 coachen op het veld en in de zaal. Op het veld: Joost en Bram van Heren 1, in de zaal: Sam.
Dit omdat de jongens van JO16-1 ontzettend veel leren op technisch en tactisch gebied door de manier waarop ze gecoacht en begeleid worden.

Vraag van Floris Keijzer
Beste Leon, welke grote verschillen zie jij tussen hockey en voetbal, en hoe kunnen wij meer voetballers aan het hockeyen krijgen?
Leuke vraag! Voor mij zijn er afgezien van het speelveld en de materialen die gebruikt worden, drie grote verschillen. Allereerst is voetbal meer een contactsport dan hockey. Bij hockey zijn de regels wat dat betreft strenger en duidelijker. Bij hockey is er meer respect voor de scheidsrechter en voor elkaar dan bij voetbal. Ik ben ooit gestopt met voetballen omdat de sfeer in en rondom het veld voor mij te gortig werd. Als laatste wil ik de intensiteit benoemen. Bij hockey maak je meer kilometers en sport je op hogere intensiteit dan bij voetbal.
Je wordt als gemiddelde speler dus fitter. Deze wetenschap kan helpen om meer jongens aan het hockeyen te krijgen, zeker als ze ook aan hun sixpack gaan denken. Bovendien is het na afloop in het clubhuis ook veel gezelliger bij hockey. Als ik nu jong was geweest zou ik zeker voor hockey hebben gekozen.

Aan wie wil jij het stokje doorgeven voor de volgende ‘In de Schijnwerpers’? En waarom?
Het stokje geef ik graag door aan Pieter Kerstiens omdat Pieter zeer betrokken is bij het wel en wee van de Kromhouters. Hij staat opgesteld als trainer/coach en geeft (o.a.) training aan de Trimhockeyers en JO16-1 in de zaal. Verder zie ik hem geregeld als scheidsrechter op het veld of in de zaal. Tevens schuwt hij als actief lid overige werkzaamheden niet, het mede organiseren van het ‘’Wortel in je Hutspot Toernooi” is hier een voorbeeld van.

Wat is jouw specifieke vraag aan Pieter Kerstiens?
Beste Pieter, jij bent aardig ingelezen bij de Kromhouters. Stel, jij bent de voorzitter van De Kromhouters. Wat zou je doen om minimaal 1.000 leden te krijgen voor de club en wat zou je per direct willen veranderen?