1Banner_opening 2019 2020.jpg banner-kromhouters-knhb.png header1.jpg header14.JPG header15.JPG header2.jpg header3.jpg header4.jpg header5.jpg header6.jpg
75-jarig jubileum Jun
10

Ons Kromhouters erfgoed, een duik in het verleden

Nieuws afbeelding
Joop Jaspers heeft voor ons een duik gemaakt in het verleden van De Kromhouters. Dit keer worden we meegenomen naar 1951, en we krijgen een kort lesje over het ontstaan van Tiel.

2021 is voor onze club een lustrumjaar. Wij bestaan 75 jaar. Normaliter zou zo’n 15de lustrum met veel festiviteiten gepaard gaan. Door de corona-omstandigheden moesten wij ons in dit opzicht helaas erg beperkt houden. Jammer, want wij als Kromhouters houden wel van een feestje. Eerdere lustrumvieringen zijn daar een duidelijke getuige van. Wij zullen gaan terugblikken, om die sfeer te laten proeven, op een aantal eerdere lustrumvieringen.

Maar het eerste grote feest waar De Kromhouters aan deelnamen viel vóór het eerste lustrum van januari 1951. In de zomer van 1950 werden in Tiel de Eeuwfeesten gevierd. 1500 jaar geleden vestigden de Batavieren zich in onze streek. Dat wordt als het begin van Tiel aangenomen.

In het kader van deze Eeuwfeesten werd o.a. een historische optocht gehouden. Deze optocht werd geopend door een groep Batavieren die door De Kromhouters werd gevormd.

 
Pagina’s uit het programmaboekje van de Historische optocht van de Eeuwfeesten.

Onder de deelnemers herken je veel bekende namen, waaronder ook een aantal van de oprichters van de club.

Ook sportfeesten behoorden tot de viering van de Eeuwfeesten. De Kromhouters speelden een wedstrijd tegen Voordaan als onderdeel hiervan.
 
Uit het clubblad "Uit de Hoenderik” no.3 van Mei 1950

Als nog jonge club manifesteerde men zich als volwaardig lid van de Tielse gemeenschap.
Joop Jaspers