1A D1 header.png 1Banner_opening 2019 2020.jpg banner-kromhouters-knhb.png header1.jpg header14.JPG header15.JPG header2.jpg header3.jpg header4.jpg header6.jpg

Coaching


Coaching van een hockeyteam is fantastisch om te doen, je ziet kinderen zich ontwikkelen in hun doen en laten, zowel individueel als in teamverband. Als coach ben je hierin een essentieel onderdeel en als technische commissie zullen wij je daar waar mogelijk ondersteunen. Deze pagina ondersteunt zowel de beginnende als de ervaren coach.

Coaches zijn de ambassadeurs van onze vereniging en via de coaches kunnen wij de leden/ouders bereiken. Het is daarom belangrijk dat de coaches voor het begin van het seizoen duidelijke afspraken maken met de ouders en de kinderen. Wij raden aan dit halverwege het seizoen nogmaals aan te halen.
De technische commissie ondersteunt en begeleid de coaches. In het organogram vindt u de opbouw van deze commissie en de contactgegevens.

Binnen onze vereniging hebben wij een aantal hoofdtrainers; deze trainers zijn elk verantwoordelijk voor een aantal teams binnen onze vereniging. Zij communiceren rechtstreeks met de coaches over de trainingsopbouw en de ontwikkeling van de spelers. Tevens zullen zij af en toe aanwezig zijn bij een wedstrijd en zullen na afloop de coaches feedback geven op het spel en de coaching.

Wij hebben een functieomschrijving opgesteld voor coaches, tevens is er een mini coach boek opgesteld.
•    Organogram technische commissie Kromhouters
•    Functieomschrijving Coach
•    Mini coach boek Kromhouters
•    Overzicht teams/coaches en trainers
•    Reglement Kromhouters

Douchen na de wedstrijd?
Bij de start van ieder seizoen waarin de coach, de trainers en de jeugdspelers hun plek in de nieuwe team-samenstelling aan het ontdekken zijn, worden er tevens teamafspraken gemaakt.

Zo wordt er ook gesproken over het douchen na een wedstrijd.
Er zijn echter jeugdleden die zich zeer ongemakkelijk voelen om tegelijkertijd te douchen.

Na overleg met de vertrouwenspersoon en met raadpleging van de KNHB, heeft het bestuur besloten dat douchen niet verplicht gesteld kan worden door de coach of teambegeleiders.

De coach of teambegeleiding kan de spelers wel adviseren dat het raadzaam is om te douchen na het hockeyen in verband met het herstel van de spieren, zeker bij kou en/of regen kan het douchen direct na wedstrijden nog meer aan te raden zijn.
Ga hier over in gesprek gaan met je team, en teamleden kunnen dan zelf kiezen of en hoe ze willen douchen (of bijvoorbeeld met zwemkleding aan).

LISA-app
Wij als club gebruiken de LISA-app. In deze app staan de wedstrijden, verzamel- en speeltijden, tegenstanders en scheidsrechters aangegeven. De coach kan zelf de rijders, aanvoerder en extra informatie koppelen aan de wedstrijden zodat het voor de leden en ouders helder is welke taken zijn toebedeeld. Tevens wordt met deze App het wedstrijd formulier ingevuld. Vergeet dit formulier niet volledig af te ronden na de wedstrijd.

Overigens adviseren wij om per team naast een coach ook een teambegeleider ‘aan te stellen’, die je gedurende het seizoen gaat helpen met de organisatorische zaken rondom je team. In de praktijk is er altijd wel een ouder binnen je team die deze taak op zich wil nemen. Niet alleen handig, maar ook leuker om het team op die manier gedurende het seizoen samen te begeleiden!
•    De "Lisa” app
 
•    Digitaal wedstrijd formulier (DWF)


HockeyFood app
Dit is een handige app voor hockeyend Nederland waarmee iedere trainer of coach een goede, leuke en leerzame training kan geven.

Je vindt hier een complete leerlijn voor iedere leeftijdscategorie, met iedere week 3 trainingen op 3 niveaus (basis, gevorderd en expert).

Wat vind je in de app?
- Meer dan 800 oefeningen;
- Meer dan 100 oefeningen voor keepers;
- Meer dan 500 coach video’s;
- Meer dan 1200 kant-en-klare trainingen;
- Meer dan 120 vaardigheden;
- 19 leerlijnen, voor veld en zaal. Van Funkey t/m senioren.

Er staan iedere week 3 trainingen klaar op verschillende niveaus. Aan de hand van duidelijke video’s kan de trainer zich voorbereiden op de training. Ook is het mogelijk om zelf oefeningen/vaardigheden aan te passen.
Coaches kunnen hier iedere week een video vinden met handige tips en belangrijke thema’s.

Wat betekent dit voor de trainer?
Per week staan er drie kant-en-klare trainingen klaar. Liever een andere training? Genoeg mogelijkheden! Verwissel de oefeningen simpelweg met een van de 1500+ andere oefeningen. Inclusief uitleg, beeldmateriaal in de vorm van drone video’s en 2D/3D afbeeldingen, de mogelijkheid om de presentie en de beoordelingen per training bij te houden, een lijst met benodigdheden en meer!

Wat betekent dit voor jou als coach?
Je vindt Iedere week een video met belangrijke thema’s en handige tips. Ook kun je zien welke trainingen er deze week gegeven zijn.Dit jaar willen we de "Theo Team app” ook meer gaan gebruiken. Met deze app kunnen de coaches de spelers beoordelen en kunnen de trainers de oefeningen in aangeven.


Kinderen zijn flexibel en kunnen veel aan, echter kennen ze nog niet al hun grenzen. Op het gebied van fysieke inspanning is het belangrijk dat ze met een goede warming-up de wedstrijd starten en dat je als coaches tijdig ingrijpen om blessures te voorkomen.
•    5 tips voor een goede warming up
•    Met de app "Warming Up” heb je voorbeelden van oefeningen en spelletjes voor de wedstrijd. Deze zijn per leeftijdscategorie anders.
 

De KNHB ondersteunt de verenigingen en coaches en heeft hiervoor diverse hulpmiddelen ter beschikking gesteld:
•    Coach bijdehandjes A en B jeugd
•    Coach bijdehandjes C en D jeugd
•    Coach bijdehandjes jongste jeugd
•    NL coach beroepscode

Ook verschillen de spelregels per leeftijdscategorie. Het is verstandig, zeker bij de jongste jeugd, om ouders mee te nemen in de spelregels. Ouders zijn namelijk spelbegeleider bij de wedstrijden van hun kinderen. We gebruiken bij de jongste jeugd overigens bewust niet het woord ‘scheidsrechter’. De arbitragecommissie zal aan het begin van het seizoen een speciale spelbegeleiders avond organiseren voor ouders van onze jongste jeugd leden, zodat zij in ieder geval kennis kunnen nemen van de basics van de spelregels.

Hieronder per categorie de actuele KNHB-links naar de spelregels:
•    3 hoeraatjes voor hockey voor kinderen en hun ouders
•    Spelregels voor de jongste jeugd 3-tallen
•    Spelregels voor de jongste jeugd 6-tallen
•    Spelregels voor de jongste jeugd 8-tallen
•    Nieuwe spelregels veldhockey seizoen 2019-2020
•    Spelregels zaalhockey jongste jeugd
•    Spelregels zaalhockey vanaf de D elftallen


Arbitrage bij de Kromhouters

Wij hopen dat wij met bovengenoemde informatie jullie op weg hebben kunnen helpen in het coachen en begeleiden van een hockeyteam. Mocht er wat ontbreken, schroom dan niet dit te melden.  

Technische Commissie
THCC De Kromhouters