1A D1 header.png 1Banner_opening 2019 2020.jpg banner-kromhouters-knhb.png header1.jpg header14.JPG header15.JPG header2.jpg header3.jpg header4.jpg header6.jpg
Algemeen Dec
4

In Memoriam - Jan Brienen

Zondagochtend  30 november hoorde ik dat oud lid Jan Brienen in de nacht van zaterdag op zondag op 65 jarige leeftijd na een herseninfarct is overleden.

Jan was in de jaren '70 en '80 lid van de Kromhouters en maakte deel uit van het in die jaren roemruchte Heren V. Phil Klop (toenmalig captain en oud voorzitter) en Harm van Beusichem maakten onder anderen ook deel uit van dit team.

Hoewel Jan niet direct een tophockeyer genoemd kon worden, had hij wel degelijk een belangrijk aandeel in het spel van het team. Hij speelde linksbuiten en niet onverdienstelijk. Niet alleen was hij snel, maar strooide de tegenstander vaak zand in de ogen door alleen maar allervriendelijkst te lachen en handen te schudden om zo de indruk te wekken dat hij er niets van kon. Menige back uit die jaren zag slechts de hakken en het kalende achterhoofd van Jan.

In die jaren was het niet ongewoon, dat wanneer je als linksbuiten werd opgesteld, de daarop volgende zondag je naam in de opstelling ontbrak. Op gras werd in het hockey deze positie als de meest uitdagende geduid. De backstick in stilstand was voor menigeen al een crime, in die tijd mocht dat alleen met 'het puntje', laat staan wanneer die techniek rennend moest worden uitgevoerd.
Jan had daar geen enkel probleem mee. Hij ontweek die situatie gewoon, en hanteerde de door zijn captain aangeleerde heupslag. Zijn plaats in het team stond hierdoor niet ter discussie. Of hij ooit scoorde weet ik niet.

Op het terras tijdens de derde helft verzaakte hij nooit en wist de aanwezigen te vergasten met schitterende anekdotes en beeldende uitspraken. Het hanteren van metaforen werd door hem tot kunst verheven.

Met Jan is een zeer erudiete en aardige kerel heengegaan. In gedachten ben ik bij zijn vrouw Rita en kinderen.

Eric Wonink