1A D1 header.png 1Banner_opening 2019 2020.jpg banner-kromhouters-knhb.png header1.jpg header14.JPG header15.JPG header2.jpg header3.jpg header4.jpg header6.jpg
In de schijnwerpers Aug
17

In de schijnwerpers: Caroline Leeman

Nieuws afbeelding
Actief op het veld of ….?
Behoorlijk lange tijd al niet meer .. Wel letterlijk actief achter de schermen.

Wat doe jij bij de Kromhouters en waarom heb je daarvoor gekozen, en hoeveel uur per week besteed jij hier ongeveer aan?
Kort door de bocht: berichten verzorgen/maken voor de website, Lisa, (af en toe lokale pers), Facebook, Twitter & Instagram. Helpdesk waar nodig. Up-to-date blijven met hockey nieuws.

Een aantal jaren geleden werd ik gevraagd om mee te denken over de website van de Kromhouters. Social media was toen nog niet aan de orde, ‘de Hoenderik’ was op dat moment hét communicatie orgaan. De website moest het terrein, aandacht en interesse nog echt gaan veroveren. Het was (en soms is) een flinke uitdaging om vanuit de diverse disciplines binnen de Kromhouters (op tijd) input voor de website te verkrijgen.
Inmiddels jaren verder is er mede dankzij social media steeds meer (enthousiaste) medewerking voor leuke en informatieve input. Maar het mag altijd nog veel meer worden. Alle Kromhouters (en commissies) verdienen aandacht via onze communicatie kanalen. Het is dan ook de missie om dat voor iedereen duidelijk te maken dat alle gerelateerde hockey berichten van alle Kromhouters altijd welkom zijn op: [email protected]
En het aantal uren? Geen idee, dat ga ik niet bijhouden … Ik ben er dagelijks mee bezig. Niet alleen om berichten te kunnen plaatsen, maar ook om al het hockeynieuws te volgen, (digitale) contacten te leggen en ook hier en daar nog wat helpdesk functies en contacten met LISA te onderhouden. En deze zomer de upgrade naar onze nieuwe website te begeleiden.

Heb je nog ergens anders gehockeyd voordat je bij de Kromhouters kwam?
Bij de Kromhouters heb ik nooit gehockeyd. Ik heb het spelletje in Laren (NH) geleerd met alle normen, waarden en disciplines waar deze vereniging toen al voor stond, op mijn 6-jarige leeftijd. Dat krijg je er nooit meer uit.
Het begon daar voor mij met ‘Tante Tip’, en vervolgens de vele andere die daar met hart en ziel ons het plezier, uitdaging, ambitie, teamgevoel, etc. meegaven. Dit gevoel probeer ik mijn kinderen ook weer mee te geven.
En vervolgens heb ik ook nog een aantal jaren bij Hilversum gehockeyd.

Zijn er nog familieleden lid of op andere wijze actief?
Het begon bij Thijs die ‘even’ langs ging in de Betuwe om te kijken of er een leuke hockeyclub was (inmiddels lang geleden .. ) Hij werd meteen in zijn kladden gegrepen door een oude bekende uit Amersfoort en heeft een aantal jaren met veel plezier bij de Kromhouters gekeept. En nu nog af en toe op inval basis.
Verder speelt onze dochter Bibi al vanaf de hockeyschool bij de Kromhouters en zit na de zomer inmiddels alweer bij meisjes A.
Onze zoon Ole heeft naar eigen wens een andere richting gekozen en speelt met erg veel plezier en overtuiging rugby bij onze buren de Scrumboks.

Waar loop jij helemaal ‘warm’ voor?
Pfff, voor best veel ... Mensen met passie, met oprechte interesse in elkaar.
Voor elke vorm van sportiviteit & respect. Rugby is daar een prachtig voorbeeld van.
Take it or leave it … de ‘ref’ heeft gelijk (en deze bepaalt echt niet de winst of verlies ..) en alleen de captain mag (namens het team) praten met de referee. Hockey heeft daar iets meer moeite mee, maar vergelijk je dat weer met bv voetbal dan doen we het zo slecht nog niet.
De KNHB heeft al enige jaren de campagne ‘het begint bij jezelf’ En zo is het, neem je eigen verantwoordelijkheid.
Zo zijn er inmiddels een flink aantal verenigingen die dit hebben opgepakt en er serieus mee aan de slag zijn gegaan. Een mooi en groot voorbeeld voor mij hierin is HC Rotterdam onder de bezielende leiding van Erna Truijens. Bij Rotterdam én omgeving. Enorm veel respect ook voor wat zij en haar team (in samenwerking met de KNHB) rondom de EHL in Rotterdam met het symposium sportiviteit & respect voor elkaar hebben gekregen en als voorbeeld voor velen hebben gediend. Kijk bv naar Breda tijdens de laatste Champions Trophy.  De wil en overtuiging is er zeker bij hockey NL …
En daarnaast loop ik heel erg warm voor koffie, wijn & Italië.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Eigenlijk hetzelfde als wat ik doe voor de Kromhouters. Als ZZP-er verzorg ik teksten voor bedrijven. Teksten voor websites toegankelijk maken; dus redelijk kort, to-the-point en vooral zorgen dat men verder wil lezen. In tegenstelling tot deze rubriek waar je aardig uitgebreid mag zijn ;-)
En natuurlijk social media. Social media posts moeten wekelijks zichtbaar zijn met informatieve en/of leuke berichten, waardoor een organisatie die actief, ondernemend, bewust en betrokken is nog eens extra duidelijk en positief wordt onderstreept..

Wat wens je de Kromhouters toe?
Veel .. Uiteraard veel meer vrijwilligers, want een sportvereniging kan gewoon niet bestaan zonder.
Maar .., wat zou het mooi zijn als de Kromhouters met de andere sportverenigingen op het sportcomplex een langdurige samenwerking zou aangaan voor een maandelijkse of 3-maandelijkse training in roulatievorm voor de jeugd. En dan wellicht in eerste instantie voor de jongste jeugd en jeugd jongens. Zelf ben ik wellicht wat beïnvloed (in het trotse bezit van een erg vrolijke, eigenwijze bewegelijke, energieke en enigszins ‘wiebelige’ zoon), maar volgens mij hebben jongens nog meer fysieke uitdaging nodig. Hoe leuk zou het zijn om de uitdaging aan te gaan met totaal andere balsporten zoals bv honkbal of rugby. Ik ben een voorstander van meerdere sportbelevingen om uiteindelijk beter te worden in de sport waar jij voor hebt gekozen.
Daarnaast zou het mooi zijn als er meer ruimte is om vooral ook buiten meer te kunnen blijven ‘hangen’ na een wedstrijd. Al zouden er alleen al maar een paar picknick tafels of biertafels buiten staan. Veel ouders drinken dan nog net even dat extra kopje koffie, wijntje of biertje aan het eind van een wedstrijd. Dat geldt ook voor mij, als ik niet ergens op een rugbyveld in het land sta.
En nog iets: ik zou het mooi vinden als in de toekomst iedereen weer gezamenlijk van het veld gaat (met de keeper) en vervolgens eerst met de tegenstander iets gaat drinken in het clubhuis alvorens iets anders te willen ondernemen.

Wat zou je willen veranderen?
In mijn beleving staan de Kromhouters open voor iedereen .. , maar:  pak soms signalen op dat niet iedereen daar zo over denkt. Dus gun ik het de Kromhouters om het open imago nog meer uit te stralen, nog minder groepsdenken en meer open minded zodat we gastvrijer overkomen (dan we al zijn) en meer doen aan inclusiviteit.

Vraag van Roos Bruggeman:
Caroline, jij verzorgt vooral onze interne communicatie zoals de site en de social media accounts. Ik denk dat het goed is voor de vereniging om meer naar buiten te treden voor meer bekendheid wat hopelijk ook meer leden trekt. Hoe kan Kromhouters zich beter naar buiten profileren op communicatie gebied? Wat is jouw visie hierop?
Ten eerste sta ik altijd open voor suggesties. Altijd welkom via [email protected]
Daarnaast is met name onze social media meer dan alleen interne communicatie. Er zijn leuke digitale lijntjes/contacten met diverse ander hockey clubs en hockey organisaties. We zijn zowel landelijk als internationaal zichtbaar.
Maar we moeten vooruit blijven kijken in onze communicatie en openstaan voor wat er ons wordt aangeboden en waar wij zelf gebruik van willen maken. Elkaar blijven prikkelen, nieuwsgierig blijven, etc. hoort daarbij.
Essentiële vraag hierbij is: "Wat wil of kan je bereiken wanneer je als vereniging nog duidelijker en zichtbaarder naar buiten treedt?” Ik denk dat je in eerste instantie naar de vereniging zelf moet kijken, wie we zijn/waar we voor staan én wat hebben we te bieden. Dan is ook de vraag te beantwoorden wie je kan bereiken om aan te trekken als lid, wie je wilt bereiken voor naamsbekendheid, etc.
Maar daarnaast is netwerken altijd goed. Van elkaar blijven leren, wijzer worden en op die manier ook blijven groeien, en natuurlijk ook op de hoogte willen blijven van wat er zich afspeelt in de hockeywereld en wat de laatste ontwikkelingen zijn.

Aan wie, of welk team, wil jij het stokje doorgeven voor de volgende ‘In de schijnwerpers’? En waarom?
Ik geef graag het stokje door aan Michael van de Berkt.
De Bouwtechnische Commissie, waar Michael deel van uitmaakt, krijgt ‘ongezien’ toch wel erg veel voor elkaar. In mijn ogen maakt deze commissie een wezenlijk verschil in de kwaliteit, staat en stand van onze velden en complex.

Wat is jouw specifieke vraag aan Michael van de Berkt?
Ik heb twee vragen voor je Michael:
1.    Wat is jouw doel, of wat wil jij met jouw commissie de komende 2 jaar bereiken bij de Kromhouters?
2.    Welke nieuwe vraag zou jij willen toevoegen aan deze rubriek? En zou je deze dan ook zelf willen beantwoorden.