1A D1 header.png 1Banner_opening 2019 2020.jpg banner-kromhouters-knhb.png header1.jpg header14.JPG header15.JPG header2.jpg header3.jpg header4.jpg header6.jpg

Zaalhockey

Zaalhockey is een ander spel dan veldhockey. Zaalhockey is een snelle sport met veel balwisselingen en dus veel balcontacten. Het is goed voor de basistechniek, zowel technisch als motorisch en voor de conditie! Kortom: het is een goede sportieve invulling voor de winterstop, waarin je veel leert en die ervaring op het veld ook weer kunt gebruiken.

Tijdens het zaalseizoen heb je meestal in vijf weekenden een wedstrijddag. Dit kan op zaterdag of zondag zijn. Op deze wedstrijddag speel je twee wedstrijden van twee keer twintig minuten.
In de zaal speel je met een team van 5 spelers en een keeper. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan zaalhockeyen kan het nodig zijn om soms veldteams samen te voegen of een extra zaalteam te vormen. Mocht dit nodig zijn dan zullen we dat uiteraard in afstemming doen met de coaches.

Zaalwacht / zaalleiding
De meeste teams hebben gedurende één of soms meerdere speeldagen gedurende een blok wedstrijden de zaalleiding. De meeste wedstrijdblokken duren 5 uur. Het team dat zaalwacht heeft, ziet gedurende een blok wedstrijden toe op de gang van zaken in de hal. Niet alleen op het wedstrijdveld aan de wedstrijdtafel, maar in de hele hal en kleedkamers. Spreek daarom ook ouders, supporters en wachtende teams aan op hun gedrag. Maar wees vooral een gastheer/gastvrouw en maak van de hal een prettige en veilige plek om te sporten.

Is jouw team zaalwacht in een van de thuishallen van de Kromhouters? In de handleiding staat wat je moet doen.

Spelregels zaalhockey
Voor zaalhockey gelden (een aantal) andere regels dan voor veldhockey, zoals geen eigen doelpunt, niet slaan of flatsen en geen ballen door de lucht.

Voor het volledige reglement zaalhockey kun je het beste de site van de  KNHB raadplegen.

Fluiten
Bij de jongste jeugd (E6/E8) leveren beide teams zelf een spelleider. Voor de D/C/B/A-teams worden scheidsrechters ingedeeld door de scheidsrechterscommissie van de Kromhouters.
Senioren zorgen voor eigen scheidsrechters. Dit houdt in dat het team zowel bij uit- als thuiswedstrijden één scheidsrechter per wedstrijd moet leveren, net als de tegenstander.

Zaalhockeycommissie
De zaalhockeycommissie is bereikbaar via [email protected] voor vragen maar we horen ook graag jullie tips en zaken die beter kunnen.

De zaalhockeycommissie bestaat uit: Leon Rutjes en Erik van Straaten

Handige weetjes voor coach/manager van een zaalhockeyteam

Uit/thuis spelen
De zaal is niet bepalend. Een team speelt "thuis” als het team als eerste wordt genoemd. Dus: MHC Beuningen MC1 – Kromhouters MC1 Locatie TIEL. Dan speelt Kromhouters UIT
tegen Beuningen in Tiel.
Kromhouters JD1 – Nijmegen JD2 Locatie MALDEN. Dan speelt Kromhouters THUIS
in Malden  

Wedstrijdformulier
Net als op het veld, wordt er gewerkt met het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF).  Zeker bij zaalhockey is het zaak er goed op toe te zien dat scheidsrechters de score invullen. De "thuis”-wedstrijden in een hal buiten Tiel worden door andere scheidsrechters gefloten. Als thuisspelende vereniging ben je wel verantwoordelijk voor het DWF.

Ballen
Het thuisspelende team zorgt voor de wedstrijdbal. Elk team kan 1 wedstrijdbal krijgen via de zaalhockeycommissie.  Ballen voor training en inspelen moeten zelf geregeld worden.

Opzet competitie
Elk team speelt een gewone competitie in de zaal.

Afgelastingen
Voor de hele regio: SMS alert van de bond komt binnen bij de zaalhockeycommissie en zij geven dit door aan de coaches. Zie ook hiervoor de website van de KNHB.
Overleg altijd met de Zaalhockeycommissie voordat je als team besluit dat het weer te gevaarlijk is om te vertrekken. Aan het ‘zonder reden’ niet op komen dagen zitten consequenties, bijvoorbeeld het terugtrekken van het team. Wedstrijden die afgelast zijn worden in de regel niet ingehaald…

Materiaal keepers
De keeper mag niet met metalen bandjes de zaal in, ook niet als deze zijn afgeplakt. Kunststofbandjes zijn verplicht. Verder zijn beschermhoezen gewenst, zeker voor prestatieteams.
Indien je hier niet over beschikt graag zo spoedig mogelijk melden bij Thijs Leeman (06-21849680) of de zaalhockeycommissie: [email protected].